Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Szarlotka z mąki kukurydzianej

Ciasto:

2 szklanki mąki kukurydzianej

1 kostka masła

1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

1 ½ kg jabłek (najlepiej kwaskowych)

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

2 goździki Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotować farsz jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier, cynamon, goździki i ok. 100 ml wody. Gotować na średnim ogniu, aż sok i wodą odparują i powstanie jabłkowy mus. Odstawić z ognia.

Ciasto wyjąć z lodówki. Zostawić, żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Kawałek ciasta (ok. 1/3 ) odłożyć do dekoracji, pozostałą część rozwałkować i wykleić nią formę do pieczenia. Ciasto jest dość kruche i przeniesienie go w jednym kawałku może sprawić nieco kłopotu. Wstawić spód do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 10 minut. Następnie wyłożyć jabłka i udekorować wierzch. Piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation